Home / blog /

7 meest gemaakte fouten bij het afvallen

door: Jorn van Vrijaldenhoven

Hoe werkt het eigenlijk?

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het afvallen?

Ben jij erg aan het worstelen met afvallen? Je bent niet de enige. Er zijn namelijk een hoop fouten die vaak worden gemaakt bij het afvallen. Hieronder vind je de 7 meest voorkomende.

1. Te weinig eten

Het is verleidelijk om ineens heel weinig te gaan eten, maar dat werkt niet altijd even goed. Als je te weinig eet, geef je het lichaam niet de brandstof die het nodig heeft om te functioneren. En met weinig brandstof in de tank ben je niet vooruit te branden. Geef je lichaam daarom de brandstof die het nodig heeft om de eindstreep te behalen.

2. Te streng zijn

Natuurlijk is het goed om gezond te eten en genoeg te bewegen, maar af en toe iets lekkers mag best. Dus als je zin hebt in een stuk taart of een patatje, mag je hier soms best van genieten. Zolang je het maar niet elke dag doet, is er niks aan de hand. Je leeft tenslotte maar één keer, dus geniet er ook van!

3. Te weinig water drinken

Water is superbelangrijk als je wilt afvallen. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd en dat je lichaam goed functioneert. Dus zet die fles water naast je neer en drinken maar! Je hoeft tenslotte niet te veranderen in een drooggekookte pasta.

4. Te veel focus op de weegschaal

Natuurlijk is het leuk om te zien dat je bent afgevallen, maar het is niet het enige wat telt. Als je meer gaat bewegen, bouw je spieren op en die wegen meer dan vet. Dus als je merkt dat je kleren losser zitten en je je fitter voelt, is dat ook al een goed teken! Laat die weegschaal lekker links liggen en focus je op hoe je je voelt.

5. Blijven eten wat de pot schaft

Als je samenwoont met iemand die geen dieet volgt, kan dat best lastig zijn. Het is verleidelijk om toch mee te eten met de ander, maar probeer daar een balans in te vinden. Je kan bijvoorbeeld best je dieetwensen doorgeven. Maar je kunt ook aparte gerechten voor jezelf maken of ervoor zorgen dat je gezonde snacks in huis hebt. Anders ben je net een hongerige beer die in winterslaap gaat en alles opvreet wat hij tegenkomt. 

Opzoek naar een lekkere snack? Probeer dan eens de Zweedse chocoladebollen!

6. Te weinig slapen

Slaap is belangrijk voor je lichaam en geest. Als je te weinig slaapt, kan dat ervoor zorgen dat je meer gaat eten en dat je minder energie hebt om te bewegen. Dus zorg voor genoeg slaap, en als je dat lastig vindt: doe een powernap! Je wil tenslotte niet als een zombie naar snacks gaan lopen graaien.

7. Te hoge verwachtingen hebben

Afvallen kost tijd en moeite. Het is niet realistisch om te verwachten dat je binnen een week 10 kilo kwijt bent. Geef jezelf de tijd en blijf gemotiveerd. Het resultaat zal komen, maar het vraagt nu eenmaal wat doorzettingsvermogen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waar je op kunt letten, maar als je deze 7 dingen vermijdt, ben je al een heel eind op weg! Maak het jezelf niet te moeilijk en vergeet ook zeker niet te genieten!