Home / blog /

7 redenen waarom lachen gezond is

door: Jorn van Vrijaldenhoven

Hoe werkt het eigenlijk?

Is lachen gezond?

Het is tijd om te lachen, want vandaag ga ik je vertellen waarom lachen eigenlijk gezond voor je is. Dus haal die lachspieren maar vast uit de kast, want hier komen 7 redenen waarom je vanaf nu vaker zou moeten lachen!

1. Lachen is goed voor je hart

Lachen vermindert vaak stress en ontspant de bloedvaten, waardoor je hart gezonder blijft. En wie een half uurtje per dag lacht, heeft een kleinere kans op een hartaanval.

2. Het is een mini-workout

Wist je dat lachen eigenlijk een soort mini-workout is? Tijdens het lachen span je namelijk een heleboel spieren aan, vooral die in je buik en gezicht. Zo verbrand je met 1 minuut lachen 1,30 calorie, dat is 78 calorieën per uur. Dus als je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan, is het een leuke vervanging.

3. Het verhoogt de weerstand

Lachen is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar het verhoogt ook je weerstand. Tijdens het lachen komen er namelijk endorfines (geluk stofjes) vrij, wat ervoor zorgt dat je immuunsysteem een boost krijgt.

4. Lachen vermindert stress

Heb je wel eens gemerkt dat je je na een goede lachbui veel relaxter voelt? Dat komt omdat lachen stress vermindert. Het verlaagt je cortisolniveau, een stresshormoon, waardoor je je meer ontspannen voelt.

5. Het vermindert pijn

Wist je dat lachen ook kan helpen om pijn te verminderen? Tijdens het lachen komen er (zoals gezegd) endorfines vrij, wat ervoor zorgt dat je minder pijn voelt. Dus als je last hebt van hoofdpijn, lach dan wat meer. Bij buikpijn zou ik het daarentegen niet proberen.

6. Lachen stimuleert de creativiteit

Als je lacht, maakt je brein dopamine aan, wat ervoor zorgt dat je creatiever wordt. Dus als je even vastzit met een project of idee, kijk wat grappige filmpjes en wie weet komt er wel iets briljants uit.

7. Het is gewoon leuk!

Lachen is gewoon hartstikke leuk! Het geeft een goed gevoel en het is aanstekelijk. Dus doe jezelf en anderen een plezier, en lach erop los.

Lachen is goed voor je hart, geeft je een mini-workout, verhoogt je weerstand, vermindert stress en pijn, verhoogt je creativiteit én is gewoon leuk. Dus waar wacht je nog op? Begin maar vast met lachen!