Home / blog /

7 tips voor het maken van goede voornemens

door: Jorn van Vrijaldenhoven

Hoe werkt het eigenlijk?

Voor velen betekent het inluiden van een nieuw jaar ook het maken van goede voornemens. Of het nu gaat om afvallen, meer geld besparen of vaker naar de sportschool gaan, goede voornemens kunnen ons helpen om onze doelen te bereiken. Helaas mislukken de meeste voornemens al in januari en verandert er onderaan de streep niet zo veel. Daarom geef ik je in dit artikel zeven tips om je voornemens te maken en vol te houden. Zo kun je het nieuwe jaar echt goed beginnen en je doelen realiseren.

1. Wees specifiek

Voornemens zijn vaak vaag, zoals 'ik wil afvallen' of 'ik wil meer geld sparen'. Maak je voornemens zo specifieker mogelijk, zoals 'ik wil elke week twee keer een uur spinnen in de sportschool' of 'ik wil elke week €50,- sparen'. Zo weet je beter wat je precies wilt bereiken en ook hoe je dat kunt doen.

2. Maak realistische doelen

Het is belangrijk om doelen te stellen die haalbaar zijn, zodat je niet teleurgesteld raakt als je ze niet bereikt. Probeer bijvoorbeeld niet te veel te veranderen in één keer, maar kies een paar doelen die je aan kunt. Wil je bijvoorbeeld afvallen? Gooi dan niet in één keer je hele eetpatroon om, maar maak aanpassingen die voor jou werken.

3. Maak een plan

Een doel zonder plan is als een kaart zonder bestemming. Maak een stappenplan om je doelen te bereiken. Zo kun je stap voor stap zien wat je moet doen om je doelen te bereiken.

4. Deel je doelen

Het kan helpen om je doelen te delen met vrienden, familie of zelfs een coach. Zo kun je je voornemens delen, heb je een stok achter de deur om je doelen te behalen en kun je hulp krijgen als je even niet weet hoe je verder moet.

5. Beloon jezelf

Beloon jezelf wanneer je doelen hebt behaald en vier je succes. Gun jezelf wat lekkers, koop een bosje bloemen, een nieuwe jas of een goed boek (aanrader: Bourgondisch Fit - Bijbel voor een fitte bourgondiër) of ga een avondje uit met vrienden. Zo krijg je een extra motivatieboost om door te gaan met je voornemens en zijn ze bovendien makkelijker vol te houden.

6. Wees flexibel

Soms lopen dingen niet zoals je had gepland. Dat is helemaal niet erg, want het leven zit vol verrassingen en je kunt niet alles plannen. Wees daarom flexibel wanneer dingen anders lopen. Zoek gewoon een nieuwe manier om je doelen te behalen.

7. Blijf jezelf motiveren

Als je merkt dat je het moeilijk hebt om je aan je voornemens te houden, spreek jezelf dan regelmatig aan op je doelen. Zorg ervoor dat je je doelen niet uit het oog verliest en blijf je motivatie hoog houden.

Met deze tips op zak kun jij ervoor zorgen dat jouw goede voornemens blijven plakken. Maak er een mooi jaar van en vergeet niet te genieten!