Home / blog /

Hoe ik voorgoed van mijn overgewicht ben afgekomen

door: Jorn van Vrijaldenhoven

Het succesverhaal

Zo lang als ik mij kan herinneren ben ik een bourgondiër geweest. Ik heb altijd kunnen genieten van lekker eten en drinken, dat gedeelte van mezelf heb ik nooit hoeven ontdekken. Ik leerde koken toen ik 9 jaar oud was en dat deed ik altijd met veel plezier. Een goede kok word je echter alleen door goed te proeven, en dat deed ik dan ook veelvuldig. Daarnaast wist ik de weg naar mijn ouders’ snoepvoorraad beter te vinden dan een drugshond in de coffeeshop. 

Bourgondisch Vet

Van sporten kon ik in mijn jongere jaren een stuk minder genieten. Waar mijn broers fanatieke voetballers waren, bleef ik liever thuis op de bank zitten om eten in mijn gezicht te stoppen voor de televisie. Ik heb tal van sporten geprobeerd, maar ik hield het nooit langer dan een blauwe maandag vol. Ik was een motorisch onhandig ventje en daarbij onzeker over hoe ik eruit zag. Wanneer daar dan een opmerking over werd gemaakt door andere kinderen, werkte dat in de hand dat ik nóg minder wilde bewegen en meer ging eten. Je zou dus kunnen zeggen dat ik op jonge leeftijd Bourgondisch Vet was. 

Diëten om af te vallen

Naarmate ik ouder werd, begon mijn familie in te zien dat het overgewicht een serieus probleem zou kunnen worden. Ik ben nooit moddervet geweest, begrijp mij niet verkeerd, maar daar had het wel in kunnen uitmonden. Daarnaast speelde mijn eigen onzekerheid mij parten en dat kun je als puber die z’n eerste kus op het schoolfeest probeer te scoren niet gebruiken. Mijn moeder besloot daarom op mijn 14e dat het genoeg was. Het werd tijd om af te vallen. Uit solidariteit deed ze mee met mij en mijn broer, die eveneens te zwaar was. Samen volgden we het dieet van Sonja Bakker. Gedurende 9 weken mocht ik nooit eten waar ik zin in had, maar moest ik eten wat het dieet mij voorschreef. Ik vond het vreselijk, maar het wierp zijn vruchten af. Maarliefst 9 kg was ik afgevallen in deze korte tijd. Ik was trots als een aap met zeven lullen en kreeg meer complimenten naar m’n hoofd geslingerd dan Mick Jagger slipjes in zijn hoogtijdagen.

Terugvallen in slechte gewoontes

Hoe trots ik ook was op mijn prestatie, het was maar van korte duur. Binnen no-time zaten de kilo’s er weer aan. Ik had mij gedurende die negen weken van het dieet zo zitten opvreten door al het voedsel dat ik niet mocht hebben, dat ik mijzelf na het dieet juist daarmee ging belonen. Het begon onschuldig, maar na verloop van tijd nam het ongezonde voedsel de overhand. Ik was weer terug bij af en kon helemaal opnieuw beginnen. Het was dat moment dat ik voor het eerst kennismaakte met het akelige fenomeen dat jojo-kilo’s heet.

De alles-of-niets mentaliteit

Iedere afvalpoging die ik ondernam was in het begin succesvol. Ik gooide mijn levensstijl rigoureus om en at alleen nog maar gezond. Ik dronk geen druppel alcohol (wat ik voor mijn 16e sowieso niet deed, mam) en ging ook zoveel mogelijk sociale gelegenheden uit de weg. Alles om maar niet in de verleiding te komen om te ‘zondigen’, ik had er alles voor over. Wanneer het doel was behaald, kon ik de touwtjes langzaamaan laten vieren door het leven weer te vieren. Het sporten schoot er steeds vaker bij in en mijn levensstijl werd langzaam maar zeker ongezonder. Tot het moment dat ik er niets meer aan deed. Ik had de alles-of-niets mentaliteit en dat werkte niet om één simpele reden: mijn leven miste een gezonde balans. De balans tussen genieten van het bourgondische leven en goed voor jezelf zorgen. Dat ging in mijn ogen niet hand in hand met elkaar, en juist daar had ik het mis.

Sport werd interessant, maar dat was niet genoeg

Naarmate ik ouder werd begon ik sporten als activiteit interessanter te vinden. Steeds vaker stond ik te zwoegen in de sportschool, en niet zonder succes. Door mijn wat forsere bouw bleek ik vrij eenvoudig in staat vet om te zetten in spieren. Voor het eerst in mijn leven was ik niet onzeker, maar juist trots op mijn lichaam. Een grote overwinning waar ik op meerdere vlakken de vruchten van kon plukken. Ik werd losser in de omgang en keek daardoor minder de kat uit de boom, maar stond zelfverzekerd vooraan. Toch was mijn gewicht nooit echt stabiel. Ik wisselde periodes van bourgondisch genieten af met fitte periodes, waarbij ik saaie maaltijden als kip met droge rijst en broccoli at. In beide periodes was ik niet gelukkig met mezelf. In de bourgondische periode baalde ik van mijn lichaam, in de fitte periode baalde ik van het voedsel dat ik mezelf voorschotelde.

Eureka! De balans gevonden

Naarmate ik mij meer ben gaan verdiepen in voeding, begreep ik ook beter hoe mijn lichaam werkt en hoe het voedsel verwerkt. Ik begon te experimenteren in de keuken of ik mijn lievelingsgerechten gezonder kon maken, zodat ze nog wel zouden passen binnen mijn fitte levensstijl. Ook vond ik een manier waarop ik alcohol niet hoef af te zweren en kan blijven genieten van de dingen waar ik van hou, zodat ik sociale gelegenheden niet hoefde te mijden. Ik kwam tot de ontdekking dat ik bourgondisch & fit niet als uiterste tegenpolen van elkaar moest zien, maar juist als twee waardes die elkaar in balans houden. Die balans heet Bourgondisch Fit en het is de ideale levensstijl voor mensen die willen genieten van heerlijk eten eten én van hun lijf.

Bourgondisch Fit: het werkt echt!

Om te laten zien dat het heel eenvoudig is om je doelen te behalen met Bourgondisch Fit, heb ik mijzelf aan het ultieme experiment onderworpen. Ik liet mijzelf aankomen tot 91kg, om vervolgens mijn streefgewicht te bereiken, zonder daarbij concessies te doen op smaak. Bekijk deze video om te zien hoe dat ging: