

Kun je afvallen en toch brood blijven eten?
Kun je afvallen en toch brood blijven eten?
Broodnodig is niet voor niets een uitdrukking. Waarom schrappen we brood dan toch uit ons eetpatroon wanneer we willen afvallen? Er is een grote misvatting over brood dat het een dikmaker zou zijn en die wil ik in deze blog voor eens en voor altijd de wereld uit helpen. Jij kan namelijk prima genieten van een vers belegd broodje bij de lunch, zonder je schuldig te hoeven voelen!
Zijn koolhydraten slecht voor je?
Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen dat brood vooral rijk is aan koolhydraten. Dat wil daarentegen niet zeggen dat brood daardoor slecht voor je is. Niet alle koolhydraten zijn namelijk hetzelfde. Er is een onderscheid tussen snelle koolhydraten en langzame koolhydraten (complexe koolhydraten).
Wat zijn snelle koolhydraten?
Snelle koolhydraten worden, zoals de naam al doet vermoeden, snel door het lichaam opgenomen. Ze zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt, maar ook snel weer afneemt. Deze snelle koolhydraten zitten voornamelijk in snoep, koekjes, chocolade, maar ook in zoet fruit en honing.
Snelle koolhydraten kunnen zorgen voor een snelle opleving in je energie. Om deze reden zie je wielrenners vaak met een banaan of suikerwafel op zak, om deze energie vrij te maken. Je kunt na deze energieboost ook snel weer een dip ervaren, doordat je bloedsuiker weer snel daalt, waardoor je je vermoeid zal voelen.
Wat zijn langzame koolhydraten?
Langzame koolhydraten worden op hun beurt weer langzamer door het lichaam opgenomen. Ze kosten meer tijd om te verteren doordat ze bestaan uit lange ketens van moleculen. Hoe langer de keten, hoe langer het duurt voordat je lichaam ze kan omzetten in energie. Je lichaam zal de energie daardoor geleidelijker vrijgeven dan bij snelle koolhydraten, waardoor je minder hoge pieken in je bloedsuiker zult ervaren.
Langzame koolhydraten bevatten over het algemeen veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. Langzame koolhydraten zitten voornamelijk in dingen als volkoren pasta, volkoren brood, volkoren couscous, zilvervliesrijst, maar ook in melk, peulvruchten en havermout.
Welk brood is het verstandigst om te eten?
Het zal je niet verbazen, maar het antwoord is brood met langzame koolhydraten. Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Waar moet je op letten bij het kiezen van brood?
Allereerst wil je zorgen dat het brood dat je kiest ook daadwerkelijk volkoren is. Niet elk bruin brood dat in de schappen ligt is namelijk volkoren. Vroeger was brood alleen volkoren wanneer het voor 100% werd gemaakt van volkorenmeel. Tegenwoordig zijn deze regels wat losser en wordt volkorenmeel vaak gemengd met bloem, wat ongezonder is. Kijk daarom op het etiket en kies voor het brood met het hoogste percentage volkorenmeel, dan zit je altijd goed!
Zaden en pitten, goed of slecht?
Brood met zaden en pitten is heerlijk en bovendien nog gezond ook. Zaden en pitten zitten namelijk boordevol goede vetten, maar ze bevatten daardoor ook meer calorieën. Wil je dus afvallen? Maak dan de overweging of je wil kiezen voor brood zonder zaden en pitten, of houd er rekening mee in je calorieportemonnee.
Jouw persoonlijke calorieportemonnee uitrekenen doe je hier!
Conclusie
Afvallen en brood eten gaan prima samen! Zo lang je kiest voor volkoren brood, zul je lang een verzadigd gevoel houden en minder eten dan bijvoorbeeld wit brood. Brood op zichzelf is dus geen dikmaker, het hangt (zoals met alles) af van de hoeveelheid die je eet.