Home / blog /

Veel zweten bij het sporten: gezond of ongezond?

door: Jorn van Vrijaldenhoven

Hoe werkt het eigenlijk?

Waarom zweet de één meer dan de ander?

Bij sommige mensen springt het zweet al in hun naad als ze alleen naar een dumbbel kijken, anderen lopen een hele marathon zonder een druppel zweet te verliezen. Maar moet je nou flink hebben gezweet om het een goede work-out te kunnen noemen? Hier lees je alles over de hoeveelheid bloed, zweet en tranen die je nodig hebt om voldaan te kunnen sporten.

Waar hangt je zweetvolume vanaf?

Lekker zweten bij je work-out is normaal, maar als je nou niet zo erg zweet als die bodybuilder naast je in de sportschool, hoef je je niet gelijk slecht te voelen. Iedereen zit natuurlijk anders in elkaar. Je zweetvolume hangt van veel factoren af. Mannen zweten bijvoorbeeld meer dan vrouwen en ook spelen je lichaamsbouw en genen een rol.

Wat zegt veel zweten over je conditie?

Sommige mensen zweten al best veel van zichzelf, dus die hoeven minder inspanning te leveren om als een glimmende paling de sportschool uit te lopen. Als je veel zweet kan het wel betekenen dat je een goede conditie hebt. Want als je vaak traint heb je actievere zweetkliertjes.

Feeling hot, hot, hot

Zodra je lichaam merkt dat het warmer wordt, beginnen de zweetklieren met het aanmaken van vocht, wat op de huid komt te liggen om het lichaam af te koelen. Dus zodra je gaat bewegen, trekken je spieren samen waardoor er warmte ontstaat. Je krijgt het warmer en jouw zweet zorgt ervoor dat je niet oververhit raakt.

Controle over je zweet

Als je het transpireren goed onder controle wilt krijgen, kan ik je wel wat leren:

  1. Kies je kleding zorgvuldig: van sommige stoffen (zoals polyester bijvoorbeeld) ga je een stuk meer zweten, omdat het niet ademt. Katoen daarentegen doet dat wel. Ook van strakke kleding krijg je het warm. Dus laat dat ene tanktopje maar thuis liggen.
  2. Drink voldoende water: het drinken van water is erg belangrijk. Drink voor, tijdens en na je work-out. Wacht niet tot je dorst krijgt, want dan ben je al aan het uitdrogen.
  3. Let op wat je eet: vetarm eten zorgt ervoor dat je minder zweet, maar als je veel wilt zweten kan je beter gekruid of scherp voedsel eten.
  4. Verzorg jezelf: goede hygiëne is natuurlijk ook belangrijk. Was je oksels daarom ook met PH neutrale zeep en doe elke dag een schoon shirt aan.

Kortom:

Moet je dus flink hebben gezweet om tevreden te zijn met je work-out? Nee, omdat ieder lichaam anders functioneert. Laat je daarom ook zeker niet ontmoedigen als je niet zoveel zweet als je buurman. Focus op hoe je je voelt en wees trots op jezelf voor het doorzetten. En als je nog steeds het gevoel hebt dat je jezelf iets wilt uitdagen, dan kun je altijd die extra burpees toevoegen.