Home / blog /

Goed nieuws! Afvallen en alcohol gaan prima samen

door: Jorn van Vrijaldenhoven

Hoe werkt het eigenlijk?

Gaat alcohol drinken wel samen met afvallen?

Een groot struikelblok wanneer je wil afvallen is voor de gemiddelde bourgondiër toch wel het afzweren van alcohol. Niet omdat alle bourgondiers alcoholisten zijn, maar vooral omdat sociale gelegenheden vaak gepaard gaan met een alcoholische versnapering in het handje.

Je bent daarom misschien snel geneigd deze gelegenheden te mijden, om maar niet in de verleiding te komen om te 'zondigen'. Voor je het weet raak je in sociaal isolement, vergeten je vrienden wie je bent (zelfs wanneer ze nuchter zijn), is je geliefde bij je weg en grijp je uit verdriet in je eentje naar de fles.

Goed nieuws, want het kan ook anders! Na het lezen van dit artikel hoef jij je niet meer schuldig te voelen wanneer je jouw spa rood met citroen een keer verruilt voor een heerlijk brutale Bourgogne.

(Dit artikel gaat verder na de foto).

 
Welke negatieve effecten heeft alcohol op het lichaam?

Dat alcohol niet goed is voor het lichaam, is zo vanzelfsprekend als de zon die opkomt. Bij overmatig gebruik van alcohol kan dit schade aan je organen veroorzaken, met alle negatieve gevolgen van dien. Dat gezegd hebbende: geniet maar drink met mate(n).

Toch kan het je helpen om te beseffen welk effect het drinken van alcohol ook op de korte termijn heeft. Doe er je voordeel mee, pas je gedrag erop aan, want dan kun jij bourgondisch borrelen zonder schuldgevoel.

(Dit artikel gaat verder na de foto).
   

Alcohol verstoort het herstel

Wanneer je het zweet flink in de naad hebt zitten werken, is een frisse douche niet het enige herstel dat hard nodig is. Het lichaam heeft rust nodig om de beschadigde spieren te kunnen repareren met eiwitten. Door de belasting van het sporten worden de membranen in de spiervezels namelijk beschadigd, die vervolgens worden gerepareerd met nieuwe spiereiwitten.

Ben je iemand die regelmatig met ijzer smijt in de sportschool (a.k.a. krachtsport) dan regelen je spieren dat er meer eiwit wordt aangemaakt dan er daarvoor in je spier aanwezig was, waardoor de spier zal groeien. Alcohol verstoort dit proces en zal daardoor de spiergroei afremmen.

Alcohol remt de productie van testosteron

Hoewel mannen na flinke consumptie van alcohol op hun borst kunnen trommelen als het stoerste alfamannetje op de rots, remt alcohol de aanmaak van testosteron juist af. Testosteron is het hormoon dat de spiergroei stimuleert. Geef je lichaam daarom de kans hier de vruchten van te plukken, door ruim van tevoren te sporten wanneer je alcohol in je nek gaat gieten.

(Dit artikel gaat verder na de foto).

 
Wat is de voedingswaarde van alcohol?

Net als de zogenaamde macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) heeft alcohol een eigen voedingswaarde. Een gram alcohol levert 7 kcal, ten op zichte van 4 kcal per gram bij koolhydraten en eiwitten, en 9 kcal per gram bij vetten.

Hierbij gaat het over pure alcohol. Het daadwerkelijke aantal calorieën hangt ook af van de alcoholische versnapering die je nuttigt. Zo zal een vodka Red Bull logischerwijs veel meer suikers bevatten dan een vodka met Spa Rood. Wanneer je dus wil afvallen en toch alcohol wil blijven drinken, kun je beter kiezen voor een drankje dat laag is in suikers en calorieën.       

(Dit artikel gaat verder na de foto).


Hoe kun je alcohol verwerken in je calorieportemonnee?

Het kan handig zijn om van tevoren al te bepalen wat je gaat drinken, zodat je precies weet hoeveel calorieën je per glas besteedt. Op deze manier weet je ook precies hoeveel glazen je kunt drinken, zonder het saldo in je calorieportemonnee te overschrijden. Benieuwd naar het saldo in jouw calorieportemonnee? Reken het eenvoudig uit met de caloriecalculator.

Welke alcoholische dranken bevatten de minste calorieën?

Om je goed voorbereid op stap te sturen, heb ik wat onderzoek voor je gedaan naar alcoholische dranken en hun voedingswaarden. Graag gedaan!

Wijn: per glas (150ml)
Droge witte wijn: 101 kcal
Zoete witte wijn: 144 kcal
Rode wijn: 123 kcal
Rosé wijn: 107 kcal

Bubbels: per glas (85ml)
Champagne: 57 kcal, want je hebt altijd wel wat te vieren.
Prosecco: 50 kcal, doe er voor de vitaminen wat sinaasappelsap bij en je hebt een heerlijke mimosa.

Bier: per glas (250 ml)
Gewoon bier, pils: ca. 110 kcal.
Bier, oud bruin: ca. 90 kcal per glas. 
Speciaalbier: dit verschilt heel erg per soort bier. Het kan variëren van 110 kcal tot ca. 210 kcal per standaardglas. Over het algemeen geldt hier de vuistregel: meer alcohol = meer calorieën.

Sterke drank: per maateenheid (35 ml)
Whisky: 85 kcal
Rum: 80 kcal
Gin: 70 kcal
Wodka: 86 kcal
Tequila: 67 kcal
Likeuren, zoals Bailey's: 117 kcal en hoger.

Bij sterke drank kun je er dus het beste voor kiezen om een mixdrankje te nemen zonder suiker, of gewoon een ouderwets shotje tequila. ¡Ay, caramba!