

Wat is periodiek vasten en hoe werkt het? - Deel 3
Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar periodiek vasten?
Er is veel onderzoek gedaan naar de voordelen van periodiek vasten bij proefdieren zoals ratten en muizen. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat het kan bijdragen aan een langere levensduur en het (deels) voorkomen van ziekten als kanker. Deze langetermijneffecten van periodiek vasten zijn bij mensen nog niet uitgebreid bestudeerd. Er is wel veel onderzoek gedaan naar de effecten op de korte termijn. Hieruit is gebleken dat periodiek vasten zeer effectief en veilig is. Gewichtsverlies en een betere werking van de stofwisseling waren hier de voornaamste uitkomsten. Om te ervaren welke voordelen het periodiek vasten voor jou kan opleveren, zou ik je aanraden om het gewoon eens te proberen.
Welke methode van periodiek vasten werkt voor jou?
Welke methode het beste werkt is denk ik per persoon verschillend. Ik hanteer bijvoorbeeld doordeweeks de 16:8 methode en eet in het weekend wanneer ik daar behoefte aan heb. Doordat mijn lichaam zo gewend is geraakt aan het niet eten voor langere periodes, schreeuwt het ook minder om voedsel. Doordeweeks zorg ik dagelijks dat ik wat saldo overhoud in mijn calorie portemonnee, zodat ik in het weekend wat meer te besteden heb. Op deze manier kan ik bourgondisch blijven genieten van lekker eten en drinken, terwijl ik toch op gewicht blijf.
- Wil je weten hoeveel calorieën jij dagelijks te besteden hebt? Reken het uit met de calorie calculator.
Wanneer ik wil afvallen houd ik van woensdag tot vrijdag de 16:8 methode aan en voeg ik daar een 36-uurs vast aan toe. Van zondagavond tot dinsdagochtend eet ik dan niets. Dat is voor mij een heerlijk begin van de week. Een soort reset na het weekend om weer fris aan de week te beginnen. Welke methode het best voor jou werkt kun je alleen zelf aan de hand ondervinden. Misschien vind jij de 5:2 methode het makkelijkst, of wil je liever 7 dagen per week de 16:8 methode aanhouden. Het belangrijkst is dat je luistert naar je lichaam en doet waar jij je goed bij voelt.
Hoe kun je beginnen met vasten?
Wanneer je wil gaan beginnen met vasten is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven hieraan te kunnen wennen. Je lijf is er hoogstwaarschijnlijk op ingesteld om iedere paar uur voedingsstoffen tot zich te krijgen. Wanneer dat verandert zal je lichaam tijd nodig hebben om daaraan te wennen en zich aan te passen. Je zal daarom vooral in de eerste week soms een gevoel van flauwte, lichte duizeligheid, honger of hoofdpijn kunnen ervaren. Deze lichte symptomen horen erbij, maar je moet je niet echt slecht gaan voelen. Blijf daarom goed luisteren naar je lichaam. Voel je je echt niet lekker? Stop dan met vasten en raadpleeg een dokter.
Drink daarnaast voldoende water. Het is niet alleen fijn om daardoor een vol gevoel in je buik te hebben, maar je hebt het vocht nodig om niet uit te drogen. Omdat je een deel van je vochtvoorraad uit voedsel haalt, zul je daarom meer water moeten drinken dan je normaal doet om niet uit te drogen.
Daarnaast zou ik je aanraden om je gewone schema van bezigheden aan te aanhouden op vastendagen. Wanneer je namelijk genoeg te doen hebt, zal de dag aan je voorbij vliegen en kun je weer eten voordat je er erg in hebt. Doe je dit? Dan zal het vasten je vast en zeker bevallen!
Disclaimer: periodiek vasten is niet geschikt voor iedereen. Ik raad je daarom aan om altijd een dokter te raadplegen wanneer je twijfelt over je gezondheid. Daarnaast is het sowieso af te raden wanneer een van de volgende situaties op jou van toepassing is:
- Je bent zwanger.
- Je hebt diabetes type 1 of 2.
- Je neemt medicatie waarvoor voedselinname een vereiste is.
- Je hebt een eetstoornis (gehad) of je hebt ondergewicht.
- Je bent jonger dan 18 jaar.