

Huisgemaakte frieten (of patat?)
2
Portie(s)
35 minuten
Voorbereiding
30 minuten
Bereidingstijd
Airfryer
Bereidingswijze
Simpele starter
Moeilijkheid
Dit recept bevat
Weinig vet
Voedingswaarde
Dit gerecht bevat 238 calorieën per portie
35,2 gr koolhydraten
4 gr eiwitten
7,5 gr vetten
Ingrediënten
Benodigdheden
Hoe maak je gezonde friet?
Dat friet (of patat, net hoe je het wil zeggen) niet gezond is, is zo klaar als een klontje frituurvet. Gelukkig bestaat er een magistraal apparaat dat de airfryer wordt genoemd. Hierin kun je dingen frituren, maar dan in lucht in plaats van olie. Ik hoef je niet uit te leggen dat lucht een stuk minder vet is dan olie en dat gerechten daardoor vanzelfsprekend een stuk gezonder worden. Neem bijvoorbeeld deze frieten: ze bevatten slechts 7,5 gram vet per portie, ten opzichte van ruim 29 gram vet bij normale friet.
Let op! Heb je een allergie voor pinda's? Gebruik dan absoluut geen arachideolie, maar kies voor olijfolie!
Bereidingswijze
Stap 1
Was de aardappelen grondig, zodat er geen viezigheid achterblijft op de schil.
Stap 2
Snijd de aardappelen met het koksmes in frieten van ca. 1 cm dik.
Stap 3
Doe de frieten in de diepe pan (of kom) en laat deze 30 minuten weken in koud water.
Stap 4
Giet de aardappelen af en dep ze droog met keukenpapier.
Stap 5
Verwarm de airfryer voor op 120 graden.
Tip! Heb je geen airfryer? Dan kun je ook de oven gebruiken en de frieten verdelen over een met bakpapier beklede bakplaat.
Stap 6
Gaar de frieten 10 minuten voor op 120 graden.
Stap 7
Haal de frieten uit de airfryer en zet de airfryer op 180 graden.
Stap 8
Doe de frieten terug in de kom en verdeel de eetlepel arachideolie erover, zodat alle frieten ermee bedekt zijn.
Stap 9
Doe de frieten terug in de airfryer en bak ze nog ca. 20 minuten op 180 graden tot ze mooi goudbruin en krokant zijn geworden. Hussel de frieten halverwege een keer om.
Stap 10
Geniet ervan!