Champignon Bourguignon met zoete-aardapppelpuree (vegan)
Home / Recepten / Diner / Champignon Bourguignon met zoete-aardapppelpuree (vegan)
Champignon Bourguignon met zoete-aardapppelpuree (vegan)

Champignon Bourguignon met zoete-aardapppelpuree (vegan)

Diner
Vegan

4

Portie(s)

20 minuten

Voorbereiding

40 minuten

Bereidingstijd

Pan & oven

Bereidingswijze

Handige hobbykok

Moeilijkheid

Dit recept bevat

Weinig vet

Voedingswaarde

Dit gerecht bevat 465 calorieën per portie

78,9 gr koolhydraten

12,8 gr eiwitten

8,3 gr vetten

Ingrediënten

- 1 kg champignons (mix van witte- en kastanjechampignons)
- 400 gr waspeen
- 2 grote witte uien
- 4 tenen knoflook
- 2 laurierblaadjes
- Bosje verse tijm
- 250 ml groentebouillon
- 200 ml rode wijn
- 2 el tomatenpuree
- 1200 gr zoete aardappel
- 2 el Olijfolie (om in te bakken)
- Zwarte peper
- Nootmuskaat
- Zout

Benodigheden

- Ovenbestendige braadpan (liefst van gietijzer)
- Diepe pan
- Oven
- Snijplank
- Koksmes
- Pureestamper

Hoe maak je een heerlijke vegan bourguignon?

Een bourguignon (wat 'bourgondiër' betekent in het Frans) mag natuurlijk niet ontbreken tussen de recepten van Bourgondisch Fit. Het oorspronkelijke gerecht, dat uiteraard afkomstig is uit de Franse keuken, wordt bereid met een hoop vlees. Deze champignon bourguignon is echter 100% vegan en uitermate geschikt om je gasten voor te schotelen wanneer je iets bijzonders voor ze wil koken.

Tip! Ben je geen fan van zoete aardappel? Dan kun je het ook serveren met gewone aardappelpuree, rijst, brood of een lekkere salade wanneer je wilt besparen op koolhydraten.

Bereidingswijze

Stap 1

Pel de ui en verwijder de boven en onderkant. Snijd deze vervolgens door de helft en vervolgens in vier kwarten per helft (8 stukken per ui dus ;-).

Stap 2

Verwijder de steel van de champignons en snijd deze in kwarten.

Stap 3

Verwijder de boven en onderkant van de waspeen en snijd deze per waspeen in 2 á 3 grote stukken.

Stap 4

Verhit de olie in de braadpan en bak de groenten 5 tot 10 minuten op middelhoog vuur.

Stap 5

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden celcius.

Stap 6

Draai het vuur lager, pers de teentjes knoflook en bak deze nog ca. 3 minuten mee tot de champignons mals zijn geworden en hun vocht hebben losgelaten. De wortel en ui mogen op dit moment nog hard zijn.

Stap 7

Voeg de rode wijn toe en draai vervolgens het vuur hoog. Laat het geheel een paar minuten sudderen.

Stap 8

Voeg de bouillon, tomatenpuree, laurierblaadjes, het bosje verse tijm en zout en peper naar smaak toe en roer het geheel goed door elkaar.

Stap 9

Zet de pan met de deksel erop gedurende ca. 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en roer het geheel af en toe door.

Stap 10

Schil in de tussentijd de zoete aardappelen en snijd deze in kleine stukjes en zet een pan met ruim water op het vuur.

Stap 11

Kook de zoete aardappelen gaar in ruim water en giet ze af.

Stap 12

Stamp de aardappelen fijn en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en eventueel een scheutje plantaardige melk (soja- of kokosmelk bijvoorbeeld).

Stap 13

Haal de pan uit de oven en vis de laurierblaadjes en het bosje tijm uit de saus.

Stap 14

Serveer de saus over of naast de aardappelpuree.

Stap 15

Geniet ervan!