Flammkuchen met pompoen
Home / Recepten / Diner / Flammkuchen met pompoen
Flammkuchen met pompoen

Flammkuchen met pompoen

Diner
Vegetarisch

4

Portie(s)

70 minuten

Voorbereiding

12 minuten

Bereidingstijd

Oven

Bereidingswijze

Keukenkoning

Moeilijkheid

Dit recept bevat

Weinig vet

Voedingswaarde

Dit gerecht bevat 384 calorieën per portie

58 gr koolhydraten

18,7 gr eiwitten

8,3 gr vetten

Ingrediënten

- 125 gr Speltbloem
- 125 gr Speltmeel
- Gist (1/2 zakje)
- 150 ml Lauwwarm water
- 200 gr Pompoen
- 200 gr Bladspinazie
- 200 gr Zoete aardappel
- 40 gr Salade pittenmix
- 1 Rode ui
- 1 Rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr Witte champignons
- 200 gr Cottage cheese
- Zout (een snufje)
- Peper (een snufje)
- Olijfolie (om in te bakken)

Benodigheden

- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier
- Beslagkom
- Deegroller
- Koksmes
- Koekenpan
- Snijplank
- Knoflookpers
- Theedoek
- Staafmixer
- Diepe pan
- Klein bakje of een glas

Hoe maak je een gezonde flammkuchen met maar weinig vet?

De flammkuchen kent zijn oorsprong in de Elzas, maar het doet toch enorm veel denken aan een pizza. Een duidelijk verschil is echter dat deze niet wordt gemaakt met tomatensaus. Je kunt eindeloos variëren met de toppingen, dus geef er vooral je eigen draai aan. Dit recept met een saus van pompoen bevat maar 8,3 gram vet per portie. Dan gaat het niet om een lullige slice, maar om de halve flammkuchen! Heerlijk voor een avondje bourgondisch genieten, zonder schuldgevoel.

Tip! Heb je wat meer saldo over in je calorieportemonnee? Vervang de cottage cheese dan eens voor feta of een andere kaas.

Bereidingswijze

Stap 1

Meng de tarwebloem in de beslagkom met de gist en een snufje zout. Voeg dan het lauwwarme water toe en kneed in ca. 5-10 minuten tot een stevige deegbal.

Stap 2

Maak de theedoek nat onder de kraan en leg deze over de beslagkom. Laat het deeg vervolgens een uur rijzen.

Stap 3

Schil in de tussentijd de pompoen en snijd deze in kleine stukjes.

Stap 4

Zet de diepe pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook.

Stap 5

Voeg de pompoen toe aan het kokende water en kook in ca. 20 minuten gaar.

Stap 6

Giet de pompoen af en pureer met de staafmixer tot een geheel. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 7

Zet de koekenpan (zonder olie) op het vuur en rooster hierin de pittenmix. Hussel de pitten regelmatig om en houd goed in de gaten dat de pitten niet verbranden. Laat de pitten daarna afkoelen in een bakje of een glas.

Stap 8

Zet de koekenpan weer op het vuur met een scheutje olijfolie. Bak hierin de spinazie tot deze geheel geslonken is. Pers de teentjes knoflook uit en bak deze nog kort mee.

Stap 9

Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 240 graden celcius.

Stap 10

Wanneer het deeg dubbel zo groot is geworden is het klaar om uit te rollen. Bestuif een schoon werkoppervlak met wat bloem en rol het deeg uit in een plak ongeveer ter grootte van de bakplaat. Vouw de randjes ca. 1 cm naar binnen.

Stap 11

Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hier het deeg bovenop.

Stap 12

Verdeel het pompoenmengsel over de flammkuchen en bedek deze vervolgens met de hüttenkäse, de gesneden plakjes champignons, dunne plakjes zoete aardappel, halve ringen van de rode ui, spinazie en de dungesneden ringen van rode peper.

Stap 13 (optioneel)

Bestrijk de randen van de flammkuchen met wat losgeklopt ei voor een mooie goudbruine rand. 

Stap 14

Bak de flammkuchen in ca. 12 minuten af in de voorverwarmde oven tot deze lekker knapperig is.

Stap 15

Geniet ervan!