Melanzane met cottage cheese
Home / Recepten / Diner / Melanzane met cottage cheese
Melanzane met cottage cheese

Melanzane met cottage cheese

Diner
Vegetarisch

8

Portie(s)

120 minuten

Voorbereiding

40 minuten

Bereidingstijd

Oven & pan

Bereidingswijze

Handige hobbykok

Moeilijkheid

Dit recept bevat

Weinig calorieën

Voedingswaarde

Dit gerecht bevat 226 calorieën per portie

21,5 gr koolhydraten

11 gr eiwitten

9,6 gr vetten

Bourgondisch Fit boek
Bestel nu de Bijbel voor een fitte bourgondiër

Ingrediënten

- 2 grote aubergines
- 2 romatomaten
- 1 blikje gepelde tomaten (400 g)
- 70 gr tomatenpuree
- 1 gele ui
- 1 wortel (ca. 200 g)
- 2 stengels bleekselderij
- 3 tenen knoflook
- 50 gr bloem
- 500 ml magere melk
- 400 gr cottage cheese
- 2 el extra vierge olijfolie
- 5 gr verse basilicum
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl gedroogde peterselie
- 1 tl oregano
- Nootmuskaat (een snufje)
- Zout en peper (naar eigen smaak)

Benodigdheden

- Braadpan
- Grillpan of contactgrill
- Snijplank
- Koksmes
- Ovenschaal
- Knoflookpers
- Steelpannetje
- Garde

Hoe maak je gezonde melanzane?

Het woord 'melanzane' betekent letterlijk 'aubergine' in het Italiaans. Het zal je dan ook niet verbazen dat de basis van dit gerecht wordt gevormd door deze groente. Je kunt melanzane zien als een soort lasagne met bladen van aubergine in plaats van pasta en dat maakt dit heerlijke maaltje zo laag in calorieën. Om het af te maken nog een extra dosis eiwitten, die afkomstig zijn van de cottage cheese topping. Een heerlijke bourgondisch-fitte maaltijd om je vingers bij af te likken!

Bereidingswijze

Stap 1

Snipper de ui, zet de braadpan op het vuur met een eetlepel olijfolie en fruit hierin de ui tot deze glazig is (doorzichtig).

Stap 2

Schil de wortel en was de bleekselderij, snijd ze in kleine blokjes en bak ook deze mee in de braadpan.

Stap 3

Voeg de tomatenpuree toe en bak dit al roerend mee.

Stap 4

Pers twee teentjes knoflook uit en bak deze nog een minuutje mee.

Stap 5

Voeg de gepelde tomaten toe en spoel het blikje uit met een beetje water. Voeg dit restje eveneens toe.

Stap 6

Doe de laurierblaadjes in de pan en laat de saus ca. 2 uur pruttelen met de deksel op de pan.

Stap 7

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ca. 2 cm dik en grill ze zonder olie in de grillpan.

Stap 8

Zet de magere melk op het vuur in een steelpannetje en voeg al roerende met de garde stapsgewijs de bloem toe.

Stap 9

Kook de bechamelsaus al roerend in en breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. 

Stap 10

Snijd de basilicumblaadjes fijn, de tomaat in blokjes en pers de overgebleven teen knoflook uit. Meng deze ingrediënten in een bakje met de cottage cheese, zout, peper en een eetlepel olijfolie.

Stap 11

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 12

Bouw de melanzane op in de ovenschaal. Begin met een laag tomatensaus, gevolgd door een laag aubergine en een laag bechamelsaus. Herhaal dit proces op dezelfde manier tot alle ingrediënten op zijn.

Stap 13

Verspreid het tomaat-cottage cheese mengsel gelijkmatig over de bovenkant en schuif de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven.

Stap 14

Bak de melanzane 35-40 minuten af in de oven.

Stap 15

Laat de schaal tenminste 10 minuten afkoelen buiten de oven alvorens de melanzane te serveren.

Stap 16

Geniet ervan!