Pommes Duchesse zonder roomboter
Home / Recepten / Diner / Pommes Duchesse zonder roomboter
Pommes Duchesse zonder roomboter

Pommes Duchesse zonder roomboter

Diner
Vegetarisch

6

Portie(s)

35 minuten

Voorbereiding

25 minuten

Bereidingstijd

Oven

Bereidingswijze

Handige hobbykok

Moeilijkheid

Dit recept bevat

Weinig vet

Voedingswaarde

Dit gerecht bevat 232 calorieën per portie

33,5 gr koolhydraten

11,5 gr eiwitten

4,6 gr vetten

Ingrediënten

- 1 kg gele aardappelen (iets kruimig) of zoete aardappel
- 100 gr geraspte kaas (30+)
- 2 teentjes knoflook
- 10 gr bieslook
- 2 eierdooiers
- Zout
- Peper
- Nootmuskaat

Benodigheden

- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier
- Pureepers of stamper
- Knoflookpers
- Snijplank
- Koksmes
- Spuitzak met een spuitmondje voor rozetjes
- Diepe pan
- Schilmesje
- Vergiet

Hoe maak je pommes duchesse zonder boter?

Je kunt aardappelen op een hoop verschillende manieren bereiden. Je kunt ze prakken, stampen, pureren, koken, bakken, poffen, gratineren, maar een vorm die je minder vaak tegenkomt zijn deze heerlijke pommes duchesse, ofwel hertoginnenaardappeltjes. Door de prachtige vorm van de rozetjes is het al een feest om naar te kijken. Bovendien is het door de voedingswaarden (van slechts 232 calorieën per portie) en het weglaten van de vette roomboter, een feestelijk Bourgondisch Fit bijgerecht dat je bijvoorbeeld kunt serveren bij deze heerlijke champignon bourguignon. Vervang simpelweg de aardappelpuree in het recept door de pommes duchesse et bon appétit!

Bereidingswijze

Stap 1

Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes en breng in een diepe pan met ruim water aan de kook.

Stap 2

Laat de aardappelen ca. 15-20 minuten koken tot ze gaar zijn.

Stap 3

Giet de aardappelen af in het vergiet en zet ze eventjes terug op het vuur om kort (max. 1 minuut) droog te koken.

Stap 4

Doe de aardappelen terug in het vergiet. Vul de pureepers telkens met wat aardappelen (afhankelijk van de grootte van je pureepers) en knijp er boven de pan een mooie puree van.

Stap 5

Snijd de bieslook zo fijn mogelijk, knijp de teentjes knoflook uit met de knoflookpers en scheid de eierdooiers van het eiwit. 

Stap 6

Doe de eierdooiers bij elkaar in een bakje en klop deze los met een vork.

Stap 7

Roer de eierdooiers, geraspte kaas, bieslook en uitgeperste knoflook door de puree.

Stap 8

Verwarm de oven voor op 190 graden, laat de puree ca. 10 minuten afkoelen en roer dan de Griekse yoghurt er doorheen.

Stap 9

Proef de puree en breng deze op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Stap 10

Bekleed de bakplaat met bakpapier, schep de puree in de spuitzak en spuit rozetjes van ca. 3 cm breed en hoog op de bakplaat tot alle puree op is.

Stap 11

Bak de pommes duchesse ca. 25 af in de voorverwarmde oven tot de rozetjes mooi goudbruin zijn geworden en deze een krokant laagje hebben gekregen.

Stap 12

Serveer de pommes duchesse vers uit de oven als bijgerecht en geniet ervan!