Verse vegetarische pompoenlasagne
Home / Recepten / Diner / Verse vegetarische pompoenlasagne
Verse vegetarische pompoenlasagne

Verse vegetarische pompoenlasagne

Diner
Vegetarisch

6

Portie(s)

90 minuten

Voorbereiding

30 minuten

Bereidingstijd

Oven

Bereidingswijze

Keukenkoning

Moeilijkheid

Dit recept is

Rijk aan eiwitten

Voedingswaarde

Dit gerecht bevat 453 calorieën per portie

42,4 gr koolhydraten

22,5 gr eiwitten

21,1 gr vetten

Ingrediënten

- 600 gr Pompoenblokjes
- 3 stengels bleekselderij
- 1 grote ui
- 2 grote tenen knoflook
- 2 grote tomaten
- 1 courgette
- 250 gr Champignons
- 15 gr Basilicum (vers)
- 200 ml Light kokosmelk
- 3 laurierblaadjes
- 750 ml Magere melk
- 75 gr Tarwebloem
- 250 gr Buffelmozzarella
- 150 gr Volkoren tarwemeel
- 1 Ei
- 3 el Olijfolie
- 1 el Water
- Zout
- Peper
- Italiaanse kruiden
- Nootmuskaat

Benodigheden

- Beslagkom
- Deegroller
- Koksmes
- Snijplank
- Braadpan
- Sauspan of steelpan
- Staafmixer
- Knoflookpers
- Oven
- Ovenschaal

Hoe maak je een lekkere bechamelsaus zonder boter?

Een lasagne kan eigenlijk niet zonder bechamelsaus, vind ik altijd. Het probleem is echter dat bechamelsaus wordt gemaakt met ongezouten roomboter en volle melk, wat natuurlijk niet de meest fitte keuze is. Daarom wordt de bechamelsaus in dit recept gemaakt zonder boter en met magere melk. Zo bespaar je op de calorieën en vetten en kun je alsnog bourgondisch genieten van een heerlijke lasagne met bechamelsaus.

Bereidingswijze

Stap 1

Zet de braadpan op het vuur met een eetlepel olijfolie en fruit hierin de fijngesneden ui.

Stap 2

Voeg, wanneer de ui glazig ziet, ook de fijngesneden rode peper toe en bak nog ca. 1 minuut mee.

Stap 3

Maak de bleekselderij schoon, snijd de uiteinden er vanaf en snijd de bleekselderij in halve ringen van ca. 1 cm dik en de tomaten in kleine blokjes. Voeg dit ook toe aan de pan en bak nog 2 minuten mee.

Stap 4

Voeg de pompoenblokjes toe en bak mee tot de pompoen zacht begint te worden.

Stap 5

Pers dan de tenen knoflook uit en laat deze nog 1 minuut meebakken.

Stap 6

Voeg dan de kokosmelk en laurierblaadjes toe, laat het geheel met de deksel op de pan gedurende 1,5 uur op laag vuur doorpruttelen en roer het geheel af en toe door.

Stap 7

Maak in de tussentijd de lasagnebladen. Begin door het tarwemeel in de beslagkom te doen en hier een klein kuiltje in te maken.

Stap 8

Vul het kuiltje met het ei, een eetlepel olijfolie, een eetlepel water en een snufje zout. Roer de inhoud van het kuiltje met de vork door elkaar en kneed vervolgens in ca. 5-10 minuten tot een stevig deeg.

Stap 9

Zorg voor een schoon en droog werkoppervlak en bestrooi dit met wat bloem.

Stap 10

Pluk een bolletje van het deeg en rol het uit met de deegroller. Rol er rechthoekige stukken van en snijd de ongelijke randjes er vanaf met het koksmes. De lasagnebladen zijn dun genoeg wanneer je vingers er aan de onderkant doorheen schijnen wanneer je het vastpakt.

Stap 11

Herhaal stap 9 & 10 tot je genoeg vellen hebt om drie lagen mee te bedekken.

Stap 12

De bechamelsaus wordt, zoals gezegd, gemaakt zonder boter en is daardoor een stuk gezonder. Zet hiervoor de sauspan of steelpan met de magere melk op het vuur. Voeg al roerend met de garde de bloem toe. Blijf roeren tot de saus de gewenste dikte aanneemt en breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.

Stap 13

Snijd de champignons en courgette in dunne plakjes. Zet de koekenpan op het vuur met een eetlepel olijfolie en bak hierin de courgette en champignons gaar. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 14

Draai het vuur uit bij iedere pan die je nog hebt opstaan, verwarm de oven voor op 180 graden celcius en vis de laurierblaadjes uit de braadpan.

Stap 15

Pureer het pompoenmensel in de braadpan met de staafmixer. Voeg vervolgens de champignons en courgette, de fijngesneden basilicum, en zout en peper naar smaak toe.

Stap 16

Maak nu de lasagne in de ovenschaal. Begin met een laag saus, daar bovenop een een laag bechamelsaus en daar bovenop de lasagnebladen. Doe dit drie keer tot je alle lasagnevellen hebt gebruikt, maar houd nog wat pompoen- en bechamelsaus apart. 

Stap 17

Roer voor de laatste laag de overgebleven bechamelsaus door de pompoensaus en verdeel het mengsel over de lasagnebladen. Als laatste verdeel je de buffelmozarrella over de lasagne door er met je handen kleine bolletjes van te plukken en bestrooi je de lasagne met de Italiaanse kruiden.

Stap 18

Bak de lasagne in ca. 30 minuten af in het midden van de voorverwarmde oven en laat deze nog een klein beetje afkoelen voor je hem serveert.

Stap 19

Geniet ervan!

Tip! Lekker om te serveren met een salade als frisse tegenhanger.