

Forel wellington met kastanjechampignons
8
Portie(s)
60 minuten
Voorbereiding
30 minuten
Bereidingstijd
Oven
Bereidingswijze
Keukenkoning
Moeilijkheid
Dit recept is
Rijk aan eiwitten
Voedingswaarde
Dit gerecht bevat 222 calorieën per portie
12,3 gr koolhydraten
19,4 gr eiwitten
10,5 gr vetten

Ingrediënten
Benodigdheden
Hoe maak je een gezonde wellington?
De wellington is een bekend gerecht waarmee je indruk kunt maken op je gasten tijdens een heerlijk bourgondisch diner. Zo heb je de beef wellington, zalm wellington en zelfs de vegetarische biet wellington. Een wellington is een gerecht dat in bladerdeeg wordt gegaard in de oven. Het bladerdeeg zorgt ervoor dat het gerecht niet uitdroogt en dat de smaken goed worden opgenomen door de rest van het gerecht. Bladerdeeg is alleen niet erg gezond door de hoeveelheid boter die het bevat. Daarom wordt deze forel wellington gemaakt met een gezonder deeg van bloem, Griekse yoghurt en olijfolie. Daarnaast is forel een van de gezondste vissen die je kunt eten. Zo bevat forel minder vet dan bijvoorbeeld zalm en het is rijk aan omega 3 en eiwitten. Bourgondisch Fit ten vinnen uit!
Bereidingswijze
Stap 1
Begin met het maken van het deeg. Zeef de bloem boven de beslagkom, voeg de Griekse yoghurt, de olijfolie en een snuf zout toe en kneed tenminste 5 minuten tot een stevige deegbal. Laat het deeg even rusten met een (vochtige) theedoek over de kom.
Stap 2
Snij de champignons, de bieslook en de platte peterselie zo fijn als je kunt.
Stap 3
Zet de koekenpan op hoog vuur met een eetlepel olijfolie en bak de champignons tot het vocht is verdampt.
Stap 4
Pers de tenen knoflook uit en bak nog een minuutje mee.
Stap 5
Voeg dan de platte peterselie, de bieslook en het citroensap toe en breng op smaak met wat versgemalen peper.
Let op! Voeg geen extra zout toe. De forel is al zout genoeg van zichzelf.
Stap 6
Laat het champignonmengsel afkoelen en ga verder met het fileren van de regenboogforel. Leg de forel op de snijplank met de rug naar je toe.
Stap 7
Pak de forel vast met je linker hand en maak een langs de kieuw een insnede naar de kop toe.
Stap 8
Draai het mes vervolgens richting de staart en zorg dat het blad horizontaal komt te liggen op de graat van de forel.
Stap 9
Snij dan in een soepele beweging de filet eraf en herhaal hetzelfde met de andere kant van de vis.
Stap 10
Snij vervolgens de buikvinnen en buikgraten van de filets.
Stap 11
Leg de filets dan op de snijplank met de huid naar beneden. Pak een filet vast bij de staart, maak een kleine insnede tot op de huid en snij de filet vervolgens weg van de huid. Doe dit met alle filets.
Stap 12
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 13
Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een grote rechthoekige plak.
Stap 14
Leg de gefileerde forelfilets in de breedte in het midden van het uitgerolde deeg.
Stap 15
Verdeel het champignonmengsel over de forelfilet en leg de gerookte forel er vervolgens bovenop.
Stap 16
Vouw het deeg om de wellington en zorg ervoor dat de rand ongeveer 1 cm overlapt. Druk deze rand goed dicht zodat er een naad ontstaat.
Stap 17
Bekleed de bakplaat met bakpapier, druk de randen van de wellington goed aan en leg deze met de naad naar beneden op de bakplaat.
Stap 18
Splits het ei, klop het eigeel los en gebruik het keukenkwastje om de wellington in te smeren met het eigeel.
Stap 19
Bak de wellington in 25-30 minuten goudbruin en krokant in het midden van de voorverwarmde oven.
Stap 20
Laat de wellington 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Stap 21
Snij de wellington in plakken.
Stap 22
Geniet ervan!