

Gezonde oranje tompoucen
6
Portie(s)
15 minuten
Voorbereiding
120 minuten
Bereidingstijd
Oven en koelkast
Bereidingswijze
Keukenkoning
Moeilijkheid
Dit recept bevat
Weinig calorieën
Voedingswaarde
Dit gerecht bevat 120 calorieën per portie
13,8 gr koolhydraten
5 gr eiwitten
4,8 gr vetten

Ingrediënten
Benodigdheden
Hoe maak je een gezonde tompouce?
Een absolute lekkernij die met Koningsdag niet mag ontbreken is natuurlijk de oranje tompouce. Het gebakje van bladerdeeg dat wordt gevuld met heerlijk banketbakkersroom en een lekkere laag glazuur bovenop is niet bepaald gezond te noemen. Het bevat veel suiker, calorieën en verzadigd vet. Deze gezonde oranje tompouce van Bourgondisch Fit wordt daarentegen gemaakt met filodeeg, magere melk, erythritol (suikervervanger) en wortel. De calorieën en vetten in dit gebakje zijn dus behoorlijk weggesnoept, maar de bourgondische smaak blijft overeind!
Bereidingswijze
Stap 1
Haal vier vellen filodeeg uit de vriezer en laat deze ontdooien.
Stap 2
Haal de bakplaat uit de oven, bekleed deze met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 3
Gebruik het kwastje om de vellen filodeeg te besmeren met de zonnebloemolie.
Stap 4
Verdeel 25 gram erythritol over twee van van de vellen. Leg de andere twee er bovenop en druk de vellen aan.
Stap 5
Snij de vellen in zes stukken per stapeltje (12 in totaal).
Stap 6
Leg de stapeltjes op de bakplaat en bak het filodeeg in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 10-12 minuten knapperig en goudbruin.
Stap 7
Begin in de tussentijd met het maken van de vulling. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
Stap 8
Zet 450 ml magere melk op het vuur samen met 125 gram erythritol, het vanillestokje en het merg en breng aan de kook.
Stap 9
Meng in de beslagkom de eierdooiers met 50 ml magere melk en de custard.
Stap 10
Haal het vanillestokje uit de melk wanneer dit kookt en voeg al roerende met de garde de helft van de melk toe aan het custardmengsel.
Stap 11
Giet al roerende het custardmengsel terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Blijf tenminste twee minuten roeren.
Stap 12
Haal de pan van het vuur en verdeel de banketbakkersroom over een platte schaal of diep bord zodat het snel kan afkoelen.
Stap 13
Dek de room direct af met vershoudfolie en zorg er daarbij voor dat je de folie tegen de room aandrukt zodat er zich geen vellen kunnen vormen op de room.
Stap 14
Laat de room eerst afkoelen buiten de koelkast en vervolgens in de koelkast.
Stap 15
Ga in de tussentijd verder met het maken van het oranje-glazuur. Rasp allereerst de geschilde wortel.
Stap 16
Maal 75 gram erytrhitol in de blender tot poedersuiker.
Stap 17
Meng de geraspte wortel met de poedersuiker en een theelepeltje honing en roer tot een smeerbaar glazuur.
Tip! Is het glazuur niet vloeibaar genoeg? Voeg dan een heel klein scheutje citroensap, wortelsap of sinaasappelsap toe.
Stap 19
Begin met het opmaken van de tompoucen door de helft van de filodeegkoeken te besmeren met het glazuur.
Stap 19
Verdeel de room over de helft andere helft van de filodeegkoeken.
Stap 20
Leg de glazuurkoeken op de room en denk eraan: oranje boven!
Stap 21
Geniet ervan!