Suikervrije pavlova met lemon curd en framboos
Home / Recepten / Feestdagen / Suikervrije pavlova met lemon curd en framboos
Suikervrije pavlova met lemon curd en framboos

Suikervrije pavlova met lemon curd en framboos

Feestdagen
Vegetarisch

8

Portie(s)

15 minuten

Voorbereiding

120 minuten

Bereidingstijd

Oven

Bereidingswijze

Keukenkoning

Moeilijkheid

Dit recept is

Rijk aan eiwitten

Voedingswaarde

Dit gerecht bevat 51 calorieën per portie

1,8 gr koolhydraten

5,3 gr eiwitten

3,2 gr vetten

Bourgondisch Fit boek
Bestel nu de Bijbel voor een fitte bourgondiër

Ingrediënten

- 4 eieren
- 2 citroenen
- 125 gr verse frambozen
- 100 gr erythritol (suikervervanger)

Benodigdheden

- Bakplaat
- Bakpapier
- Beslagkom
- Garde of mixer
- Steelpannetje
- Kommetje
- Rasp
- Spatel of pannenlikker

Hoe maak je een suikervrije pavlova of meringue?

Een lekker toetje kan bijna niet zonder suiker, toch? Nou, niets is minder waar. Erythritol is namelijk een geweldige suikervervanger die je kunt gebruiken voor toetjes en verschillende baksels. Het mooie ervan is dat het geen calorieën bevat. Sterker nog, het bevat geen voedingsstoffen die worden opgenomen door ons lichaam. Dat zorgt ervoor dat je deze heerlijke zoete pavlova (of kleinere meringues) kunt maken zonder suiker. Eigenlijk eet je gewoon ei met wat fruit, maar dan vermomd als een heerlijk dessert. Dat is nog eens Bourgondisch Fit genieten!

Bereidingswijze

Stap 1

Haal de bakplaat uit de oven, bekleed deze met bakpapier en verwarm de oven voor op 130 graden.

Stap 2

Snijd de citroen doormidden en ontvet de beslagkom en garde of klopper door er met de binnenkant van de citroen overheen te wrijven.

Stap 3

Scheid de eieren en doe daarbij het eiwit in de beslagkom en houd het eigeel apart in het kleine kommetje.

Stap 4

Rasp de schil van de twee citroenen tot het wit tevoorschijn komt. 

Let op! Bij het raspen van de citroen wil je alleen het gele gedeelte meeraspen. Het witte smaakt namelijk erg bitter en dat is niet de bedoeling in dit gerecht.

Stap 5

Pers de citroenen uit en voeg een theelepel citroensap toe aan het eiwit. Houd de rest van het citroensap apart.

Stap 6

Klop het eiwit vervolgens met de garde of klopper luchtig en stijf tot er een soort pieken in het beslag achterblijven.  

Stap 7

Voeg dan voorzichtig de helft van de citroenrasp toe, zodat het eiwit niet inzakt.

Stap 8

Roer dan voorzichtig de helft van de erythritol door het beslag met de spatel of pannenlikker.

Let op! Zorg dat je niet te lang blijft roeren, want het eiwit moet zijn luchtige structuur behouden en niet inzakken.

Stap 9

Verdeel het beslag in een ronde vorm (of een vorm naar keuze, wees creatief) over de met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze in het midden van de voorverwarmde oven.

Stap 10

Bak de pavlova in ca. 90 minuten af in de voorverwarmde oven.

Stap 11

Laat wanneer de tijd is verstreken het deurtje van de oven dicht, zodat de pavlova hierin kan afkoelen. Op deze manier krijgt het de juiste textuur die je wil hebben bij dit gerecht.

Stap 12

Wanneer de pavlova aan het afkoelen is in de oven, kun je beginnen aan de lemon curd. Meng de ingrediënten met de garde in de (schone) beslagkom tot één geheel.

Stap 13

Warm de curd op in het steelpannetje gedurende ca. 15 minuten tot het een dik geheel is geworden.

Stap 14

Laat de curd afkoelen en besmeer vervolgens de pavlova ermee. 

Stap 15

Maak de pavlova af door deze te garneren met de frambozen en eventueel wat extra erythritol.

Stap 16

Geniet ervan!