Zweedse chocoladebollen (chokladbollar)
Home / Recepten / Snelle snack / Zweedse chocoladebollen (chokladbollar)
Zweedse chocoladebollen (chokladbollar)

Zweedse chocoladebollen (chokladbollar)

Snelle snack
Vegan

8

Portie(s)

5 minuten

Voorbereiding

5 minuten

Bereidingstijd

Blender

Bereidingswijze

Simpele starter

Moeilijkheid

Dit recept bevat

Weinig vet

Voedingswaarde

Dit gerecht bevat 129 calorieën per portie

21,1 gr koolhydraten

3,3 gr eiwitten

3,3 gr vetten

Bourgondisch Fit boek
Bestel nu de Bijbel voor een fitte bourgondiër

Ingrediënten

- 10 verse zachte dadels
- 20 gr cacaopoeder
- 120 gr havermout
- 60 ml sterke koffie
- 20 gr kokosrasp
- 1 vanillestokje

Benodigdheden

- Blender of keukenmachine
- Beslagkom
- Bordje

Hoe maak je gezonde Zweedse chokladbollar (chocoladebollen)?

Wanneer je denkt aan bourgondiërs zijn de Zweden misschien niet het eerste volk waar je aan denkt. Toch houden zij er met hun 'fika' een prachtige traditie op na. Tijdens fika wordt het werk (of een andere bezigheid) stilgelegd en komt men bij elkaar om een bakkie te doen met een lekkernij erbij. De chokladbollar (ofwel chocoladebollen) zijn een bekende lekkernij om te nuttigen tijdens fika, alleen door de hoeveelheid suiker en boter niet erg gezond. Met deze versie van Bourgondisch Fit, die wordt gemaakt met dadels en zonder boter, kun je met fika zorgeloos je fikken aflikken.

Bereidingswijze

Stap 1

Ontpit de dadels en doe deze in de blender.

Stap 2

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg er met een mesje uit. Doe dit bij de dadels in de blender.

Stap 3

Giet de koffie in de blender en mix er een glad geheel van.

Stap 4

Doe het mengsel in de beslagkom met het cacaopoeder en de havermout en kneed het geheel goed door elkaar.

Stap 5

Draai er met je handen ongeveer 8 gelijke ballen van. 

Stap 6

Leg de kokosrasp op het bordje. Rol de balletjes er één voor één doorheen tot ze rondom zijn bedekt met een laagje.

Stap 7

Koel de balletjes tenminste twee uur in de koelkast.

Stap 8

Serveer met koffie of thee.

Stap 9

Geniet ervan!