Wortel-pastinaaksoep met paddenstoelen en lente-ui
Home / Recepten / Soepen, sauzen & dips / Wortel-pastinaaksoep met paddenstoelen en lente-ui
Wortel-pastinaaksoep met paddenstoelen en lente-ui

Wortel-pastinaaksoep met paddenstoelen en lente-ui

Soepen, sauzen & dips
Vegan

4

Portie(s)

5 minuten

Voorbereiding

45 minuten

Bereidingstijd

Pan

Bereidingswijze

Handige hobbykok

Moeilijkheid

Dit recept is

Rijk aan vitamines en mineralen

Voedingswaarde

Dit gerecht bevat 219 calorieën per portie

24,2 gr koolhydraten

6,4 gr eiwitten

6,6 gr vetten

Ingrediënten

- 500 gr pastinaak (ca. 4 stuks)
- 1 rode ui
- 200 gr wortel
- 50 gr lente-ui
- 1 appel (bijvoorbeeld jonagold)
- 1 blokje paddenstoelenbouillon (vegan)
- 60 gr gedroogde paddenstoelenmix
- 1 el olijfolie
- 2 tl mosterdzaad
- 1 cm verse geraspte gember of 1 tl gemberpoeder
- Een flinke snuf nootmuskaat
- Zout en peper (naar smaak)
- 2 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 2 tl gedroogde peterselie
- 1 l water

Benodigdheden

- Soeppan
- Staafmixer
- Dunschilmesje
- Knoflookpers
- Snijplank
- Koksmes
- Vijzel
- Schuimspaan

Hoe maak je pastinaaksoep met gedroogde paddenstoelen?

Wist je dat pastinaak een enorm veelzijdige groente is? Zo kun je er deze heerlijke frietjes mee maken in de oven of airfryer, maar dus ook deze heerlijke wortel-pastinaaksoep met paddenstoelen en lente-ui. Naast lekker is pastinaak bovendien ook erg gezond. Zo bevat deze groente onder andere kalium, magnesium, ijzer, vitamine C en ook nog eens een hoog gehalte aan vezels en eiwitten. Kalium draagt zelfs bij aan het verlagen van de bloeddruk. Daar komt nog bij dat de paddenstoelen in deze heerlijke pastinaaksoep ook nog eens enorm veel vezels bevatten. Lekker én gezond dus, dat is Bourgondisch Fit!

Bereidingswijze

Stap 1

Laat de gedroogde paddenstoelen tenminste 10 minuten weken in een liter water.

Let op! Gooi het water niet weg, want de paddenstoelen geven enorm veel smaak af. Het water wordt later gebruikt voor de bouillon.

Stap 2

Snipper de ui en fruit deze met de olijfolie aan in de pan tot de ui glazig (doorzichtig) begint te worden.

Stap 3

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Schil ook de wortel en pastinaak met de dunschiller en snijd deze eveneens in kleine stukjes. Bak dit op laag vuur mee in de pan.

Stap 4

Vijzel het mosterdzaad en voeg hier het gemberpoeder, de nootmuskaat en wat zout en peper aan toe. 

Stap 5

Pers de teentjes knoflook uit en bak deze mee in de pan. Voeg na 1 minuut ook de inhoud van de vijzel toe en roer het geheel goed door.

Stap 6

Haal de paddenstoelen met een schuimspaan uit het water en leg deze apart. 

Stap 7

Verkruimel het bouillonblokje boven de soeppan en voeg dan het paddenstoelenwater toe.

Stap 8

Roer het geheel goed door, voeg de laurierblaadjes toe en laat het geheel 30 min. zachtjes koken met de deksel op de pan.

Stap 9

Pureer de soep met de staafmixer en voeg vervolgens de paddenstoelen toe.

Stap 10

Laat de soep nog 15 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.

Stap 11

Snijd in de tussentijd de lente-ui in ringen.

Stap 12

Schep de soep op en garneer deze met de peterselie en de stukjes lente-ui.

Stap 13

Geniet ervan!