Donuts uit de airfryer
Home / Recepten / Zoetigheid / Donuts uit de airfryer
Donuts uit de airfryer

Donuts uit de airfryer

Zoetigheid
Vegetarisch

12

Portie(s)

75 minuten

Voorbereiding

5 minuten

Bereidingstijd

Airfryer

Bereidingswijze

Handige hobbykok

Moeilijkheid

Dit recept bevat

Weinig vet

Voedingswaarde

Dit gerecht bevat 133 calorieën per portie

21,3 gr koolhydraten

4,1 gr eiwitten

2,9 gr vetten

Ingrediënten

- 7 gr droge gist
- 50 ml lauw water
- 125 ml magere melk
- 1 tl kristalsuiker
- 350 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei
- 4 gr zout
- 30 gr roomboter (ongezouten)
- 1 el kaneel
- 50 ml zwarte koffie (sterk)

Benodigdheden

- Airfryer
- Beslagkom
- Deegroller of een (lege) wijnfles)
- Bakpapier
- Kommetje
- Steelpannetje
- Uitsteekvorm van 8-10 cm (of een glas)
- Uitsteekvorm van 3-4 cm (of een shotglaasje)
- Schone theedoek

Hoe maak je donuts in de airfryer?

Een gebakje bij de koffie? Doe eens gek, of zoals ze in het Engels zeggen 'do nuts'. Donuts zijn een verschrikkelijk lekkere snack, maar doorgaans ook erg vet omdat ze worden gefrituurd. Gelukkig bestaat er tegenwoordig een apparaat waar ik niet meer zonder zou kunnen in de keuken: de airfryer. Door de lekkernij in de airfryer te bereiden bevatten deze donuts slechts 2,9 gram vet per stuk. Dan kun je gerust eens wat uitproberen met smakelijke toppings, top!  

Bereidingswijze

Stap 1

Meng de gist in een kommetje met het lauwe water en de theelepel kristalsuiker. Laat dit ca. 10 minuten staan totdat de gist actief wordt en gaat schuimen.

Stap 2

Maak in de tussentijd het deeg klaar. Meng in de beslagkom de bloem met het bakpoeder, ei, zout, kaneel, magere melk en de koffie.

Stap 3

Zet het steelpannetje met de roomboter op het vuur laat dit rustig smelten.

Stap 4

Voeg de gesmolten roomboter en de actieve gist toe aan het deeg.

Stap 5

Bestuif het aanrecht (of een ander werkoppervlak) met wat bloem en kneed tot een plakkerig deeg. 

Tip! Voeg geen extra bloem toe aan het deeg wanneer dit te plakkerig is, maar maak je handen nat onder de kraan en kneed verder.

Stap 6

Vet in de tussentijd de beslagkom in met wat olie en leg het deeg hierin.

Stap 7

Dek de beslagkom af met een wat vochtige (schone) theedoek en laat het deeg ca. 45 minuten rijzen tot het in grootte is verdubbeld.

Stap 8

Strooi wat bloem uit op het werkoppervlak en haal het deeg uit de kom. Kneed het deeg kort tot het rekbaar en soepel aanvoelt.

Stap 9

Rol het deeg uit met de deegroller tot een plak van minimaal 1 cm dik.

Let op! Wanneer je het deeg te dun uitrolt worden de donuts niet luchtig genoeg, zorg dus voor de juiste dikte.

Stap 10

Steek met een grote ronde uitsteekvorm van ca. 8-10 cm (kan ook een glas zijn) donuts uit het deeg.

Stap 11

Steek met een kleine ronde uitsteekvorm van ca. 3-4 cm (kan ook een shotglaasje zijn) de binnenste laag uit de donuts, zodat er een gat ontstaat in het midden.

Stap 12

Dek de donuts af met de theedoek en laat deze nog ca. 30 minuten rijzen.

Stap 13

Bekleed het mandje van de airfryer met bakpapier.

Stap 14

Verwarm de airfryer voor op 180 graden.

Stap 15

Leg een aantal donuts (zo veel als er in passen) naast elkaar in de airfryer en bak ze af in ca. 4 minuten.

Stap 16

Laat de donuts 5 minuten rusten en bedek ze met jouw topping naar keuze. 

Tip! Je kan bijvoorbeeld wat pindakaas laten smelten in het steelpannetje en daar de donut in dopen om met een mooi gelijk laagje te bedekken.

Stap 17

Laat de donuts nog tenminste 15 minuten afkoelen, zodat ook de topping kan opstijven.

Stap 18

Geniet ervan!

Tip! De donuts zijn lekker om in de koffie te dopen, maar je kunt ze ook afmaken met een topping naar keuze, zoals halvajam, pindakaas, of wat dacht je van honing met wat pecannoten?