Baklavarolletjes met pistache en rozenwater
Home / Recepten / Zoetigheid / Baklavarolletjes met pistache en rozenwater
Baklavarolletjes met pistache en rozenwater

Baklavarolletjes met pistache en rozenwater

Zoetigheid
Vegan

14

Portie(s)

30 minuten

Voorbereiding

30 minuten

Bereidingstijd

Oven

Bereidingswijze

Handige hobbykok

Moeilijkheid

Dit recept bevat

Weinig calorieën

Voedingswaarde

Dit gerecht bevat 125 calorieën per portie

10,3 gr koolhydraten

3,2 gr eiwitten

7,4 gr vetten

Bourgondisch Fit boek
Bestel nu de Bijbel voor een fitte bourgondiër

Ingrediënten

- 100 gr filodeeg
- 80 gr zachte dadels
- 50 gr ongebrande amandelen
- 100 gr ongezouten pistachenoten
- Rasp van 1/2 citroen
- 25 ml traditionele olijfolie
- 1 tl kaneel
- 30 ml agavesiroop
- 50 ml rozenwater
- 50 ml water

Benodigdheden

- Blender of keukenmachine
- Oven
- Ovenschaal
- Beslagkom
- Vochtige theedoek
- Keukenkwastje

Hoe maak je gezonde baklava?

Baklava is een heerlijke lekkernij die je bijvoorbeeld kunt serveren bij het Suikerfeest na het afsluiten van de ramadan. Helaas is baklava zo ongezond (met bijna 350 calorieën en 19 gram vet per portie) dat je er na het nuttigen spontaan nog een maand vasten achteraan zou plakken. Ik heb goed nieuws voor je: dat hoeft absoluut niet! Deze baklava van Bourgondisch Fit bevat namelijk slechts 125 calorieën per rolletje. Zo kun je zonder schuldgevoel genieten van het Suikerfeest!

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden en laat het filodeeg ontdooien.

Stap 2

Pel de pistachenoten en maal hiervan 75 gram fijn in de blender samen met de amandelen.

Stap 3

Ontpit en prak de dadels in de beslagkom, rasp de schil van de halve citroen, voeg de gemalen noten, de kaneel en 10 ml agavesiroop toe en kneed er met je handen een plakkerige vulling van.

Stap 4

Snij de vellen filodeeg in de lengte doormidden en dek ze af met een vochtige theedoek tegen uitdroging.

Stap 5

Pak telkens een velletje filodeeg, bestrijk deze met olijfolie, leg een kleine eetlepel vulling onderaan de plak, vouw de zijkanten ca. 1 cm naar binnen en rol op. Herhaal dit proces tot alle vellen en vulling op zijn.

Stap 7

Leg de rolletjes in de ovenschaal en zet deze 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Stap 8

Maak in de tussentijd de siroop door 50 ml rozenwater te mengen met 50 ml water en 20 ml agavesiroop.

Stap 9

Doe na 20 minuten de oven open, giet het siroopmengsel over de baklava en bak nog 10 minuten.

Stap 10

Haal de baklava uit de oven, laat even afkoelen en garneer met de rest van de (fijngemalen) pistachenoten. 

Stap 10

Geniet ervan!