Suikervrije appeltaart zonder boter
Home / Recepten / Zoetigheid / Suikervrije appeltaart zonder boter
Suikervrije appeltaart zonder boter

Suikervrije appeltaart zonder boter

Zoetigheid
Vegetarisch

12

Portie(s)

30 minuten

Voorbereiding

45 minuten

Bereidingstijd

Oven

Bereidingswijze

Handige hobbykok

Moeilijkheid

Dit recept bevat

Weinig vet

Voedingswaarde

Dit gerecht bevat 189 calorieën per portie

33,4 gr koolhydraten

6,6 gr eiwitten

2,8 gr vetten

Bourgondisch Fit boek
Bestel nu de Bijbel voor een fitte bourgondiër

Ingrediënten

- 350 gr zelfrijzend bakmeel
- 15 gr paneermeel
- 1 kg zoetzure appels (elstar)
- 1 citroen
- 2 el kaneel
- 400 gr erythritol (suikervervanger)
- 1 vanillestokje
- 5 eieren

Benodigdheden

- Springvorm
- Beslagkom
- Schilmesje
- Rasp
- Garde of mixer
- Zeef
- Deegroller of een (lege) wijnfles)

Hoe maak je gezonde appeltaart zonder suiker en boter?

Misschien heb je wel eens gehoord van erythritol? Dat is een uitstekende vervanger voor suiker die je kunt gebruiken in verschillende baksels. Het mooie ervan is dat het 0 kcal bevat, maar wel enorm veel smaak afgeeft. Dat maakt ook dat deze heerlijke appeltaart de zoete smaak heeft die het verdient, en dat zonder toegevoegde suiker. Bovendien is de vette roomboter in deze appeltaart vervangen door eieren. Deze optelsom maakt deze appeltaart écht Bourgondisch Fit.

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Stap 2

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in dunne schijfjes.

Stap 3

Meng de appels met de kaneel, 140 gram erythritol, de rasp van de gehele citroen en het sap van de halve citroen. Meng het geheel zodat alle appels evenredig met een laagje zijn bedekt.

Stap 4

Breek één ei in de beslagkom, klop deze los en giet de helft over in een bakje. Zet dit opzij, want dit gebruik je later om de appeltaart mee te bestrijken.

Stap 5

Klop de rest van de eieren daarna met de garde ook los in de beslagkom en voeg al roerende de erythritol toe tot het geheel wat dikker en luchtiger is geworden.

Stap 6

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Roer het merg door het mengsel in de beslagkom.

Stap 7

Zeef dan de bloem boven de beslagkom en voeg een snuf zout toe.

Stap 8

Meng het geheel tot een stevig deeg.

Stap 9

Houd 1/4 van het deeg apart en gebruik de rest om de taartbodem van te maken.

Stap 10

Vet de springvorm in met wat zonnebloemolie of boter en verdeel het deeg over de onderkant en zijkanten van de springvorm. Doe dit door met je vingers het deeg vanuit het midden rondom naar buiten te duwen. 

Stap 11

Bestrooi de taartbodem met het paneermeel en verdeel vervolgens het appelmengsel erover.

Stap 12

Rol het overgebleven deeg met de deegroller uit tot een grote ronde plak ter grootte van de springvorm en snijd deze vervolgens in lange slierten van ca. 2 cm breed.

Stap 13

Verdeel de deegslierten als ruiten over de bovenkant van de appeltaart en bestrijk deze met het overgebleven losgeklopte ei.

Stap 14

Bak de appeltaart in ca. 45 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.

Stap 15

Laat de appeltaart afkoelen alvorens deze te serveren.

Stap 16

Geniet ervan!

Tip! Lekker om te serveren met een lepeltje Griekse yoghurt, wat erythritol en kaneel in plaats van slagroom.